Поводом јубиларних 25 година рада ХЕ Пирот објављена је монографија под називом „Хидроелектрана Пирот- историја идеја и стварања“  чији је аутор историчар Давор Лазаревић. Промоција монографије уприличена је у среду 7. октобра у Свечаној сали Гимназије. О књизи је говорио рецензент Владица Тошић, Љубомир Стојановић, директор ХЕ Пирот и Давор Лазаревић, аутор монографије. Програм је водила новинарка Оливера Китановић.

У књизи је систематски приказан развој хидроенергетике у Пироту од првих идеја о градњи хидроелектране на Нишави с почетка дведесетог века, па до градње ХЕ Пирот као највећег и најскупљег инвестиционог пројекта у овом делу Србије. Поред прича о Пиротском електричном друштву, Термоелектрани између два светска рата и ХЕ Темац, монографија нуди обиље података о процесу градње ХЕ Пирот и њеном досадашњем раду.

П.В.(Лист „Слобода“, 10.10.2015.)