Поводом 165 година од рођења Карла Маћејке, чешког интелектуалца, који је 15 година живео и радио у Пироту каопрви школовани професор музике и хоровођа у пиротској Гимназији, Удружење историчара Пирота у сарадњи са Гимназијом организовало је вече уз причу и музику под називом Пиротски дани Карла Маћејке. Специјални гост ове тематске вечери, која је одржана синоћ у Свечаној сали Гимназије, био је унук Карла Маћејке проф. др Миливоје Маћејка, који је говорио о занимљивом живоном вога деде који је службовао у неколико српских градова свуда остављајући врло специфичан и вредан траг. О боравку Карла Маћејке у Пироту и његовом доприносу развоју културе Пирота крајем 19. и почетком 20. века, говорио је историчар Давор Лазаревић. У музичком де лу вечери наступио је Хор Свети Јован Златоусти. Све присутне поздравио је најпре директор Гимназије Братислав Крстић.