Поводом 130 година од оснивања првог пиротског певачког друштва „Момчило“, Удружење за неговање музичке уметности Св. Јован Златоусти организује промоцију књиге „ХОРСКО ПЕВАЊЕ У ПИРОТУ 1888-2018“ чији је аутор историчар Давор Лазаревић. На близу двеста страна књига нуди исцрпан историјски преглед развоја хорског певања од Певачког друштва „Момчило“, преко Певачког друштва „Успеније Пресвете Богодорице“, Певачког друштва „Абрашевић“, Муслиманског певачког друштва па све до модерних хорова какви су Хор Дома културе и Хор Свети Јован Златоусти. Занимљива прича о хорском певању нуди читаоцу могућност да се упозна са историјом културних токова у Пироту као и са феноменима карактеристичним за различите друштвено-политичке епохе. Књига садржи и биографије свих истакнутих диригената као и аутентичне фотографије и документе који сведоче о раду пиротских хорова.

На промоцији ће поред Давора Лазаревића говорити и Мила Панајотовић, као једна од рецензената, а модератор већери биће новинар Денис Ранђеловић. Промоција ће бити одржана у четвртак, 29. новембра 2018. године у Свечаној сали Гимназије са почетком у 19 сати.