У оквиру програма Пиротског културног лета и пројекта Пирот од турске касабе до модерног града-преко Берлина и Версаја, Удружење историчара Пирота у сарадњи са Историјским архивом у Пироту организује предавање Србија и Пирот у Великом рату поводом једног века од завршетка Првог светског рата. Предавање ће бити одржано у среду, 29.8.2018. у Свечаној сали Гимназије са почетком у 19 сати. О кључним питањима Великог рата која се односе на Србију и Пирот говориће историчари, проф. др Александар Животић, ванредни професор на катедри за историју Југославије Филозофског факултета у Београду и Давор Лазаревић, професор историје и председник Удружења историчара Пирота. Модератор предавања биће Бојана Митић. Улаз за све посетиоце је слободан.