Поводом 140 година од Берлинског конгреса, стицања независности Србије и припајања Пирота Кнежевини Србији и 100 година од завршетка Првог светског рата у Пироту ће 12. октобра 2018. године бити одржан научни скуп ПИРОТ ОД ТУРСКЕ КАСАБЕ ДО МОРЕДНОГ ГРАДА – ПРЕКО БЕРЛИНА И ВЕРСАЈА у Свечаној сали градске скупштине.

Организатор научног скупа је Удружење историчара Пирота уз подршку Историјског архива у Пироту и Градске управе Пирот као генералног покровитеља манифестације. Током научног скупа јавност ће имати прилике да чује излагања двадесет историчара са Филозофског факултета у Београду, Филозофског факултета у Новом Саду, Филозофског факултета у Нишу, Балканолошког института, Института за новију историју Србије и историчара из Пирота. Сви радови учесника скупа биће објављени у Зборнику радова са научног скупа Пирот од турске касабе до модерног града, чија ће промоција бити уприличена у суботу, 13. октобра 2018. године са почетком у 18 сати у читаоници Народне библиотеке у Пироту. Издавач поменутог зборника је Историјски архив у Пироту.