Нема нових обавештења.

Учесници:
• Мила Панајотовић, Музеј Понишавља Пирот
• Владица Тошић, Гимназија Пирот

Поводом обележавања 76. годишњице депортације и страдања пиротских Јевреја, Удружење историчара Пирота уз подршку града Пирота одржаће промоцију наставног материјала о холокаусту и јавни час из историје о страдању пиротских Јевреја.

Сви наставници историје који присуствују промоцији наставног материјала, добиће комплет наставног материјала о холокаусту и потврду о присуству и учешћу.

Сећамо се са тугом, стравичног злочина који су у ноћи 12. и 13. марта 1943. године починиле бугарске фашистичке окупационе снаге, над недужним Јеврејима. Пиротски Јевреји су насилно одведени из својих домова, и више се никада нису вратили. Одајемо почаст суграђанима, жртвама безумне идеологије, који су изгубили животе у великој трагедији.

Удружење историчара Пирота и Народна библиотека у Пироту организују промоцију књиге „Чеси, Пољаци и Словаци у Пироту 1878-1918“ у среду, 27. фебруара 2019. године у Читаоници Народне библиотеке Пирот са почетком у 19 сати. О књизи ће говорити Давор Лазаревић, аутор књиге, Предраг М. Видановић, рецензент и Бојана Митић, лекторка издања и уједно модератор промоције. Улаз за све посетиоце је слободан.

Поводом 130 година од оснивања првог пиротског певачког друштва „Момчило“, Удружење за неговање музичке уметности Св. Јован Златоусти организује промоцију књиге „ХОРСКО ПЕВАЊЕ У ПИРОТУ 1888-2018“ чији је аутор историчар Давор Лазаревић. На близу двеста страна књига нуди исцрпан историјски преглед развоја хорског певања од Певачког друштва „Момчило“, преко Певачког друштва „Успеније Пресвете Богодорице“, Певачког друштва „Абрашевић“, Муслиманског певачког друштва па све до модерних хорова какви су Хор Дома културе и Хор Свети Јован Златоусти. Занимљива прича о хорском певању нуди читаоцу могућност да се упозна са историјом културних токова у Пироту као и са феноменима карактеристичним за различите друштвено-политичке епохе. Књига садржи и биографије свих истакнутих диригената као и аутентичне фотографије и документе који сведоче о раду пиротских хорова.

На промоцији ће поред Давора Лазаревића говорити и Мила Панајотовић, као једна од рецензената, а модератор већери биће новинар Денис Ранђеловић. Промоција ће бити одржана у четвртак, 29. новембра 2018. године у Свечаној сали Гимназије са почетком у 19 сати.

Током научног скупа Пирот од турске касабе до модерног града – Преко Берлина и Версаја, наш град је имао задовољство да угости двадесетак еминентних српских историчара са водећих универзитета и института. Тим поводом је на Телевизији Пирот у емисији Они кажу гостовао проф. др Милош Јагодић, редовни професор Филозофског факултета у Београду. Овим путем се захваљујемо професору Милошу Јагодићу и Телевизији Пирот на успешној сарадњи.

А

Поводом 140 година од Берлинског конгреса, стицања независности Србије и припајања Пирота Кнежевини Србији и 100 година од завршетка Првог светског рата у Пироту ће 12. октобра 2018. године бити одржан научни скуп ПИРОТ ОД ТУРСКЕ КАСАБЕ ДО МОРЕДНОГ ГРАДА – ПРЕКО БЕРЛИНА И ВЕРСАЈА у Свечаној сали градске скупштине.

Организатор научног скупа је Удружење историчара Пирота уз подршку Историјског архива у Пироту и Градске управе Пирот као генералног покровитеља манифестације. Током научног скупа јавност ће имати прилике да чује излагања двадесет историчара са Филозофског факултета у Београду, Филозофског факултета у Новом Саду, Филозофског факултета у Нишу, Балканолошког института, Института за новију историју Србије и историчара из Пирота. Сви радови учесника скупа биће објављени у Зборнику радова са научног скупа Пирот од турске касабе до модерног града, чија ће промоција бити уприличена у суботу, 13. октобра 2018. године са почетком у 18 сати у читаоници Народне библиотеке у Пироту. Издавач поменутог зборника је Историјски архив у Пироту.

10 30, Протоколарно отварање скупа

11 00 – 13 00, Прва сесија, председавајући др Момчило Исић, научни саветник, Институт за новију историју Србије у Београду

11 00, МА Александар Савић, истраживач-приправник, Филозофски факултет у Београду

На граници Кнежевине Србије: Пиротска каза (1839-1856)

11 10, МА Нино Делић, истраживач-сарадник, Историјски институт у Београду

11 20, Проф. др Славиша Недељковић, Филозофски факултет у Нишу

Школовање српске деце из Старе Србије у просветним заводима Кнежевине Србије од 1842. до 1868. године

11 30, МА Игор  Стаменовић, Гимназија у Пироту

11 40, Сашка Велкова, музејски саветник, Музеј Понишавља у Пироту; Мила Панајотовић виши кустос, Музеј Понишавља у Пироту

Ишчезла исламска здања Пирота

11 50, Проф. др Сузана Рајић, Филозофски факултет у Београду

Мисија генерала Никитина у Србији 1876/1877. године

12 00, МА Данијел Радовић, истраживач-сарадник, Филозофски факултет у Београду

Јован Ристић и питање уласка Србије у други рат са Турском 1877. године

12 10, Проф. др Милош Јагодић, Филозофски факултет у Београду

Међународни аспект аграрног питања у Србији (1880-1882)

12 20, Предраг Видановић, Историјски архив у Пироту

12 30, МА Јелена Н. Радосављевић, истраживач-сарадник, Балканолошки институт у Београду

Нишавска епархија од ослобођења до Берлинског конгреса

12 40 – 13 00, Дискусија

13 00 – 14 00, Пауза за ручак

14 00 – 16 00, Друга сесија, председавајући проф. др Славиша Недељковић, Филозофски факултет у Нишу

14 00, Проф. др Момир Самарџић, Филозофски факултет у Новом Саду

14 10, Др Александра Вулетић, научни сарадник, Историјски институт у Београду

14 20, МА Кристина Павловић, истраживач-приправник, Филозофски факултет у Београду

Финансије нових крајева Србије (1878-1884)

14 30, МА Марија Краљ

Земљорадња Пиротског округа од ослобођења до почетка XX века

14 40, Давор Лазаревић, Гимназија у Пироту

Сусрети у пролазу – два странца на служби у Пироту осамдесетих година 19. века

14 50, Др Урош Шешум, истраживач-сарадник, Филозофски факултет у Београду

Пирот у српско-бугарском рату 1885-1886. и преки суд за Округ пиротски

15 00, МА Мирослав Радивојевић, истраживач-сарадник, Филозофски факултет у Београду

Србија и Бугарска на почетку Првог светског рата

15 10, Др Момчило Исић, научни саветник, Институт за новију историју Србије у Београду

Основне школе у Пиротском округу за време Првог светског рата

15 20, МА Томислав Марковић

Царибродски и Босиљградски срез (1920 – 1924)

15 30, Др Јасмина Милановић, виши научни сарадник, Институт за новију историју Србије у Београду

Подружина Женског друштва у Пироту и Ћилимарска школа (1904-1941)

15 40 – 16 00, Дискусија

Списак учесника са темамама:

1. Александар Савић, На граници Кнежевине Србије: Пиротска каза 1839-1856 (Београд)
  2. Славиша Недељковић, Школовање српске деце са Косова и Метохије у просветним заводима Кнежевине Србије од 1842 до 1868 (Ниш)
  3. Нино Делић, Пирот и Пиротска каза од половине 19. века до ослобођења. Управни систем, демографска и привредна статистика (Београд)
  4. Игор Стаменовић, Подизање цркве Рождества Христовог и Саборнe црквe Успења Пресвете Богородице у Пироту (Пирот)
  5. Сашка Велкова, Мила Панајотовић, Ишчезла исламска здања Пирота (Пирот)
  6. Сузана Рајић, Мисија генерала Никитина у Србији 1876/1877 године (Београд)
  7. Данијел Радовић, Јован Ристић и питање уласка Србије у други рат са Турском 1877. године (Београд)
  8. Предраг Видановић, Успостављање српске власти на територији Пиротског округа након ослобођења од Турака (Пирот)
  9. Јелена Радосављевић, Нишавска епархија од ослобођења до Берлинског конгреса(Београд)
  10. Момир Самарџић, Стево Петрановић као Михаило Михаиловић: делатност Стеве Петрановића у Пиротском крају после Берлинског конгреса (Нови Сад)
  11. Александра Вулетић, Демографске карактеристике становништва нових округа у време присаједињења Кнежевини Србији 1878. године (Београд)
  12. Кристина Павловић, Финансијско стање у ослобођеним крајевима 1878-1884 (Београд)
  13. Милош Јагодић, Аграрни односи у Пиротском округу 1878-1882/ Пирот у светлу статистике 1879-1910 (Београд)
  14. Марија Краљ, Земљорадња Пиротског округа (Београд)
  15. Давор Лазаревић, Сусрети у пролазу – страни држављани на служби у Пироту осамдесетих година 19. века (Пирот)
  16. Урош Шешум, Пирот у Српско-бугарском рату 1885 и ванредно стање у Пиротском округу 1885-1887 (Београд)
  17. Мирослав Радивојевић, Србија и Бугарска на почетку Првог светског рата (Београд)
  18. Момчило Исић, Основне школе у Пиротском округу за време окупације у Првом светском рату 1915-1918 (Београд)
  19. Јасмина Милановић, Рад Женског друштва и његове подружине у Пироту и Ћилимарска школа (1904-1939) (Београд)
  20. Томислав Марковић, Царибродски и Босиљградски срез 1920 – 1924 (Београд)

Удружење историчара Пирота имало је част и задовољство да крајем августа 2018. године угости проф. др Александра Животића, ванредног професора на катедри за историју Југославије Филозофског факултета у Београду. Том приликом је професор одржао предавање у Свечаној сали Гимназије Пирот и гостовао у емисији Они кажу на Телевизији Пирот.