admin

Учесници:
• Мила Панајотовић, Музеј Понишавља Пирот
• Владица Тошић, Гимназија Пирот

Поводом обележавања 76. годишњице депортације и страдања пиротских Јевреја, Удружење историчара Пирота уз подршку града Пирота одржаће промоцију наставног материјала о холокаусту и јавни час из историје о страдању пиротских Јевреја.

Сви наставници историје који присуствују промоцији наставног материјала, добиће комплет наставног материјала о холокаусту и потврду о присуству и учешћу.

Сећамо се са тугом, стравичног злочина који су у ноћи 12. и 13. марта 1943. године починиле бугарске фашистичке окупационе снаге, над недужним Јеврејима. Пиротски Јевреји су насилно одведени из својих домова, и више се никада нису вратили. Одајемо почаст суграђанима, жртвама безумне идеологије, који су изгубили животе у великој трагедији.

Удружење историчара Пирота и Народна библиотека у Пироту организују промоцију књиге „Чеси, Пољаци и Словаци у Пироту 1878-1918“ у среду, 27. фебруара 2019. године у Читаоници Народне библиотеке Пирот са почетком у 19 сати. О књизи ће говорити Давор Лазаревић, аутор књиге, Предраг М. Видановић, рецензент и Бојана Митић, лекторка издања и уједно модератор промоције. Улаз за све посетиоце је слободан.

Поводом 130 година од оснивања првог пиротског певачког друштва „Момчило“, Удружење за неговање музичке уметности Св. Јован Златоусти организује промоцију књиге „ХОРСКО ПЕВАЊЕ У ПИРОТУ 1888-2018“ чији је аутор историчар Давор Лазаревић. На близу двеста страна књига нуди исцрпан историјски преглед развоја хорског певања од Певачког друштва „Момчило“, преко Певачког друштва „Успеније Пресвете Богодорице“, Певачког друштва „Абрашевић“, Муслиманског певачког друштва па све до модерних хорова какви су Хор Дома културе и Хор Свети Јован Златоусти. Занимљива прича о хорском певању нуди читаоцу могућност да се упозна са историјом културних токова у Пироту као и са феноменима карактеристичним за различите друштвено-политичке епохе. Књига садржи и биографије свих истакнутих диригената као и аутентичне фотографије и документе који сведоче о раду пиротских хорова.

На промоцији ће поред Давора Лазаревића говорити и Мила Панајотовић, као једна од рецензената, а модератор већери биће новинар Денис Ранђеловић. Промоција ће бити одржана у четвртак, 29. новембра 2018. године у Свечаној сали Гимназије са почетком у 19 сати.

Током научног скупа Пирот од турске касабе до модерног града – Преко Берлина и Версаја, наш град је имао задовољство да угости двадесетак еминентних српских историчара са водећих универзитета и института. Тим поводом је на Телевизији Пирот у емисији Они кажу гостовао проф. др Милош Јагодић, редовни професор Филозофског факултета у Београду. Овим путем се захваљујемо професору Милошу Јагодићу и Телевизији Пирот на успешној сарадњи.

.